Takaisin ylös ↑ Feedcowboy.com

Merikappelin -muistomerkki


Merikappelin muistomerkki
Kappeliluodon korkeimmalle kohdalle on rakennettu ympyränmuotoinen kivimuuri, jonka keskellä on kivistä muurattu muistomerkki. Muistomerkissä teksti: Kappelin vanha jumalanpalvelus- ja hautapaikka (Menneitten polvien muistoa kunnioittanen Reposaaren seurakunta).

Reposaaren Kappeliluoto (Merikappeli) sijaitsee Kappelin sillan kupeessa. Kalastajat asustelivat luodolla, jossa myös merenkulkijat oleskelivat. He rakensivat luodolle jumalanpalveluksia varten kappelin eli ns. Merikappelin. 


Kappeliluoto oli vielä 1800– ja 1900-lukujen vaihteessa erillinen saari, mutta se on myöhemmin maankohoamisen johdosta kasvanut kiinni Reposaareen ja Tahkoluotoon. Lampaluodosta sen erottaa kapea Kappelinsunti-niminen salmi. Saaren kautta on kulkenut ikivanha Kokemäen suulle johtava laivaväylä. Sitä ovat käyttäneet jo keskiajalla Ulvilan ja Teljän kauppapaikoille purjehtineet saksalaiset hansakauppiaat. On mahdollista, että ensimmäinen kappeli on rakennettu jo tuolloin. Kappeliluodon kappeli hävisi viimeistään 1700-luvulla, mutta paikalla järjestettiin kesäaikaan jumalanpalveluksia vielä 1850-luvulla.

Kappeliluotoa on käytetty myös hautausmaana. 1800-luvun puolivälissä paikalle tiedetään haudatun ainakin kolme vainajaa, mutta on mahdollista että hautauksia on vuosisatojen kuluessa tehty useampiakin. Kappelin ja hautausmaan lisäksi paikalla on ollut kalastajakylä. Vuonna 1981 suoritetuissa kaivauksissa Kappeliluodosta löydettiin vanha kaivo, useita rakennusten perustuksia sekä kiveyksiä, jotka ovat todennäköisesti peräisin kalastajien asumuksista. 1870-luvulta aina 1940-luvulle asti alueella sijaitsi Reposaaren sahan lautatarha.
Kappeliluodon läpi kulkevat nykyään Reposaareen johtava Reposaaren maantie sekä Tahkoluodon satamaan kulkeva Tampere-Pori -rataosuus. Lisäksi Kappeliluodossa on veneille tarkoitettu kaupungin ylläpitämä pienvenesatama sekä matonpesupaikka.

Osoite: Reposaaren maantie, Merikappelin tienviitta ohjaa paikalle
Muistomerkki on aidattu ja alueelle kulkee polku. Autoille on runsaasti tilaa rannassa.


Linkki: Merikappeli

Jaa:

Viimeisimmät julkaisut