Takaisin ylös ↑ Feedcowboy.com

Reposaaren kirkko


Reposaaren kirkko on Reposaaressa sijaitseva norjalaistyylinen tunturikirkko. Se valmistui vuonna 1876 ja vihittiin käyttöön samana vuonna 9. heinäkuuta. Kirkko on muodoltaan kuusikulmainen ja sen kellotapuli kahdeksankulmainen. Kirkon suunnittelijaa ei tunneta, sen piirustukset tilattiin Tukholmasta tuntemattomalta suunnittelijalta. Reposaaren kirkko on nykyisin suosittu nähtävyys ja vihkikirkko. Tammikuussa 2009 kirkossa vihittiin tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Reposaaren kehityksessä 1870-luku oli huomattavan nousun aikaa. Reposaari kuului noihin aikoihin Porin kaupunkiseurakuntaan, mutta yhteydet mantereelle olivat hankalat. Niinpä Reposaaren satamassa usein käyvät norjalaiset merimiehet alkoivat suunnitella jumalanpalvelushuoneen rakentamista. Rahankeräyskin tuotti nopeasti tuloksia.

Kirkko valmistui vuonna 1876, sen piirustukset tilattiin Tukholmasta, tuntemattomalta suunnittelijalta. Reposaaren kirkko oli aluksi vaatimaton lautarakennus, joka soveltui vain kesäkäyttöön. Talvikäyttöön sopivaksi se muutettiin vuonna 1902.

Kirkon alttaritaulu on Felix Frangin maalaama ja se asennettiin kirkkoon vuonna 1906, jolloin myös saarnatuoli siirrettiin alttarin yläpuolelta nykyiselle paikalleen. Alttaritaulun aihe on "Jeesus herättää nukkuvat opetuslapset pettäjän lähestyessä Getsemanessa". Vuoden 1928 korjauksessa kirkon sisustus muuttui huomattavasti, kun kirkko maalattiin sisältä ja lehteri laajennettiin nykyiseen kokoonsa. Lennart Segerstråle maalasi kirkon kattoon neljä suurikokoista maalausta: ”Jumalan liitto Nooan kanssa”, ”Jeesus asettaa myrskyn”, ”Jeesus pelastaa uppoavan Pietarin” ja ”Meri antaa ne kuolleet, jotka siinä ovat”. Myös alttarikaiteen ja saarnatuolin koristekuviot ovat Segerstrålen käsialaa.

Katto- ja seinävalaisimet on valmistettu hänen piirustustensa mukaan. Urut saatiin vuonna 1940. Kangasalan urkutehtaan valmistamat 11-äänikertaiset urut lahjoitti kauppaneuvos Werner Hacklin. Seitsenhaaraiset kynttilänjalat ja maljakot on suunnitellut Toivo Henriksson (1971 ja 1973). Sir Francis Draken ”Golden Hind”-laivan pienoismalli on 1970-luvulta. Kirkkopihalla on sankarihautojen lisäksi 1926 uponneen torpedovene S2:n muistomerkki. Sen on suunnitellut Wäinö Aaltonen.

Jaa:

Viimeisimmät julkaisut